Sunday, December 27, 2015

LA GRANDE ÉCOLE DE L' ORGUE FRANÇAIS 7: Les Deux Visionnaires (Maurice Duruflé, Jehan Alain)




Ο  Maurice Duruflé (1902-1986) γεννήθηκε στο Louviers της Βόρειας Γαλλίας. Δάσκαλός του εκτός άλλων υπήρξε και ο μεγάλος Γάλλος συνθέτης του εκκλησιαστικού οργάνου Charles Tournemire, ο οποίος και τον προσέλαβε ως βοηθό του στην Basilique Ste-Clotilde του Παρισιού, μέχρι το 1927.  Μετά ο Duruflé συνέχισε ως βοηθός του Louis Vierne στην Notre-Dame.


 


Συνέθεσε λίγα κομμάτια για το όργανο και εξέδωσε ακόμα λιγότερα, μερικά εκ των οποίων τροποποιούσε διαρκώς επί αρκετά έτη. Καίτοι το έργο του είναι μικρό από ποσοτική άποψη, εν τούτοις κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του γαλλικού εκκλησιαστικού οργάνου του 20ού αιώνα, λόγω του συχνά πρωτότυπου και μοναδικού ύφους των κομματιών του αλλά και της υπερπερφεξιονιστικής-ραφιναρισμένης αντίληψης που είχε για το μοντέρνο, μετα-ρομαντικό εκκλησιαστικό όργανο της γαλλικής σχολής.

Μπορείτε να ακούσετε στο βίντεο που ακολουθεί, μια αριστουργηματική σύνθεση του Maurice Duruflé , το "Prélude et Fugue sur le Nom Alain". Ένας φόρος τιμής στον μεγάλο Γάλλο συνθέτη του εκκλησιαστικού οργάνου Jehan Alain (με τον οποίον θα ασχοληθούμε αμέσως μετά) ο οποίος υπήρξε φίλος του Duruflé.

 Στο εκκλησιαστικό όργανο η Lisa Hummel  από συναυλία του 2015.






Ο Jehan Alain (1911-1940) σπούδασε εκκλησιαστικό όργανο με δάσκαλο τον μαίτρ Marcel Dupré. Διορίστηκε οργανίστας στο Saint-Nicholas de Maisons Laffitte του Παρισιού το 1935 όπου και παρέμεινε για τέσσερα χρόνια.




Ιδιοφυής, πρωτοποριακός, άκρως μυστικιστικός στην έμπνευσή του, κάποτε με σημαντική δημιουργική επιρροή από την νέα μεταρομαντική, "μοντερνική" προοπτική που προσέδωσε στο όργανο ο Dupré και άλλοτε σε εκλεκτικές συγγένειες με τα αποκαλυπτικά οράματα του συγχρόνου του, κορυφαίου συνθέτη του 20ού αιώνα, Olivier Messiaen, ο Alain συναρπάζει αμέσως τους φίλους της γαλλικής σχολής του εκκλησιαστικού οργάνου με τις απίστευτα υποβλητικές, άκρως υπαινικτικές και μυσταγωγικές συνθέσεις του.
Ήρωας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σκοτώθηκε τον Ιούνιο του 1940 σε μια μάχη στο Saumur.

Στο βίντεο που ακολουθεί, ακούγεται μία από τις ωραιότερες συνθέσεις του, το "Choral Dorien" στην αναθεωρημένη έκδοση του 1938.