Tuesday, December 10, 2013

ROBERT SCHUMANN: "Piano Concerto In A Minor, Op.54"



Ένα από τα κορυφαία ρομαντικά πιάνο κονσέρτα όλων των εποχών (με απόλυτο  εκείνο το εξωανθρώπινο Νο.2 του Brahms και από κοντά τα Νο. 2 και 3 του Rachmaninoff) από μια ερμηνεύτρια με τεράστιες δυνατότητες. 
Πράγματι, αναρωτάται κανείς περί του πού θα φτάσει η 26χρονη Khatia Buniatishvili με το νευρώδες και ακριβέστατο παίξιμό της που συναρμόζεται πανέμορφα με τον κάποτε έντονο ερμηνευτικό συναισθηματισμό της.
Ίσως η διάδοχος της Valentina Lisitsa κάποια στιγμή στο μέλλον; μπορεί, ο χρόνος θα δείξει. Ας μην ξεχνούμε  και την Yuja Wang, την Lola Astanova και άλλες περίπου συνομήλικές της. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι εύκολη υπόθεση η Valentina Lisitsa.

Το κονσέρτο αυτό συνετέθη κατά κάποιο τρόπο τμηματικά στον χρόνο από τον Schumann και ολοκληρώθηκε το έτος 1845. Η πρεμιέρα εδόθη στην Λειψία στις αρχές του επόμενου χρόνου με την Clara Schumann σολίστ και με μαέστρο τον Ferdinand Hiller στον οποίο και ήταν αφιερωμένο το έργο.
Ως ένα από τα αριστουργήματα του παγκοσμίου πιανιστικού ρεπερτορίου, έχει τραβήξει κατά καιρούς, όπως είναι λογικό, την προσοχή αρκετών κορυφαίων ερμηνευτών. Αρκεί να θυμηθεί κανείς τις εκτελέσεις του Arthur Rubinstein, του Emil Gilels, του Maurizio Pollini, του Sviatoslav Richter (ίσως η καλύτερη ερμηνεία που έχω ακούσει ποτέ επί του έργου ), και άλλων και άλλων.

Είναι όμως που πάντα θα αναζητούμε μαζί με τις μεγάλες εκτελέσεις του παρελθόντος και σύγχρονες, σημερινές, πέρα από τους λόγους επικαιρότητας, κυρίως ως ένα σημαντικό  δείκτη βαθμού κατανόησης ενός κλασσικού έργου όχι απλώς και μόνο από ένα σολίστ και μια ορχήστρα αλλά από μια ολόκληρη εποχή.

Στο βίντεο άνω μπορείτε να παρακολουθήσετε μια performance του έργου στο Rheingau Musik Festival στο  Wiesbaden το 2012 με σολίστ την Khatia Buniatishvili και με τον αξιολογότατο μαέστρο Paavo Järvi να διευθύνει την Frankfurt Radio Symphony Orchestra.