Friday, March 1, 2013

JOHANN NEPOMUK HUMMEL: Trumpet Concerto In E flat Major


Σίγουρα το γεγονός ότι δεν έγραψε καμμία συμφωνία, σε μια εποχή που η φόρμα αυτή ήταν στην ανάπτυξή της, είναι κάτι που μπορεί να εκληφθεί με αρνητική διάθεση (παρόλο που ο ίδιος ο Hummel είχε αρκετά προωθημένη αντίληψη για την φόρμα, ιδίως της σονάτας). Όμως αυτό από μόνο του δεν θα μπορούσε να του στερήσει την αναγνώριση πως υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς συνθέτες της εποχής του.
Αρκεί να θυμηθεί κάποιος τα πιανιστικά έργα του, που είναι πιθανώς ό,τι καλύτερο δημιούργησε ποτέ. Aλλά είναι όμως και αυτό το έξοχο Κονσέρτο για τρομπέττα, που συνέθεσε κατά το έτος 1803, τόσο εμπνευσμένο, τόσο σοφά δομημένο, ώστε αν έλεγε κανείς πως ξεπερνάει ακόμα και το όχι αδικαιολόγητα δημοφιλές Κονσέρτο για τρομπέττα σε ρε ματζόρε του Haydn, πιθανώς να μην έπεφτε έξω κατά πολύ.

Στο πρώτο βίντεο που παρατίθεται άνω, μπορείτε να ακούσετε το τρίτο μέρος (Rondo) του Trumpet Concerto In E- flat Major του Johann Nepomuk Hummel από την έξοχη όπως πάντα Alison Balsom σε παρουσίαση των Classical Brit Awards τον Μάιο του 2009, ενώ στο δεύτερο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το κονσέρτο υπό την διεύθυνση του Maurice André.