Tuesday, May 22, 2012

FRANZ LACHNER: "Symphony No.5 In C Minor, Op.52 ("Passionata")" - JOACHIM RAFF: "Symphony No.8 In A Major, Op.205 ("Frühlingsklänge")"




Δύο κορυφαίες συμφωνίες από δυο πραγματικούς masters της ρομαντικής περιόδου.

Αν θελήσουμε να εντοπίσουμε κάποια ισοδύναμη αξία στην ίδια πάνω κάτω εποχή, τότε θα λέγαμε με ασφάλεια πως η Πέμπτη Συμφωνία του Franz Lachner μονάχα με τις συμφωνίες του καλού φίλου του Schubert μπορεί να συγκριθεί.
Μνημειώδης συμφωνία η Πέμπτη του, παραμένει ένα standard, το οποίο προϊόντος του χρόνου καθηλώνει και εντυπωσιάζει ακόμη περισσότερο· γνώρισμα αυτό, έτσι κι αλλιώς, της καλής κλασσικής μουσικής διαιωνίως.

Η Ογδόη Συμφωνία ("Ήχοι της Άνοιξης") του Joachim Raff αποτελεί (και αυτή όπως και οι άλλες συμφωνίες του) ένα ακόμη δείγμα της ικανότητας του μεγάλου Ελβετού master του ρομαντισμού να συμμειγνύει την υψηλή οραματική δύναμη με την ακριβεστάτη αριστοτεχνία.
Προσέξτε ιδιαίτερα το δεύτερο και τρίτο μέρος ("Ιn der Walpurgisnacht","Mit dem ersten Blumenstrauß") και θα εννοήσετε πλήρως για ποιο λόγο η κλασσική μουσική ως είδος ορίζει την κορυφή της μουσικής τέχνης εν συνόλω.