Monday, March 8, 2010

Η ΑΙΩΝΙΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΟΥ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΥ





Το Κονσέρτο για Βιολί και Ορχήστρα Νο.1 του Max Bruch είναι βέβαια ένα από τα πλέον δημοφιλή έργα στο ρεπερτόριο των απανταχού βιολονιστών. Δείγμα και έκφραση της πιο οξείας και αχαλίνωτης σε πάθος και ρομαντισμό περιόδου της κλασσικής μουσικής, αποτυπώνει με το πλέον μουσικά "εύγλωττο" τρόπο την αντίληψη που είχαν οι ρομαντικοί συνθέτες του 19ου αιώνα για τα ζητήματα-κλειδιά της ανθρώπινης ψυχής, όπως ο έρωτας, ο θάνατος και το όνειρο.

Έχω την εντύπωση ωστόσο πως αυτή η (όχι και τόσο αδικαιολόγητη σε κάθε περίπτωση) εμμονή κοινού και βιολονιστών με το συγκεκριμένο κονσέρτο, αδικεί το υπόλοιπο έργο του συνθέτη.
Από αυτό το τελευταίο διαλέγω επίσης το αριστουργηματικό "Odysseus" του για σόλο φωνές, χορωδία και ορχήστρα και το οποίο μπορείτε να ακούσετε από το podbean δεξιά (δύο cds, στο player ακούγονται τα 7 από τα συνολικά 12 μέρη του έργου).

Την Ραδιοφωνική Ορχήστρα του Αννόβερου διευθύνει ο Leon Botstein, ενώ στο video από το youtube, η νέα και ανερχόμενη Janine Jansen στο βιολί σε μια εξαιρετική εκτέλεση του πρώτου movement του Κονσέρτου για Βιολί και Ορχήστρα Νο.1 (Vorspiel-allegro moderato)
.