Saturday, October 20, 2012

PAUL DUKAS, ALBERT ROUSSEL: Two major French symphonies



Ο Paul Dukas (1865-1935) υπήρξε μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση στην γαλλική κλασσική μουσική και αυτό γιατί αν και άφησε πίσω του όλα κι όλα δώδεκα έργα μόνο (τα υπόλοιπα φρόντισε να τα καταστρέψει ο ίδιος), εν τούτοις η ποιότητά τους είναι τέτοια, ώστε δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να τον αγνοήσει.
Η μοναδική Συμφωνία που συνέθεσε κατά το έτος 1895, είναι ένα πραγματικό αριστούργημα, το οποίο κατά τη γνώμη μου, άνετα στέκεται δίπλα στην συμφωνία του Chausson και τις συμφωνίες του D'Indy, αν δεν προπορεύεται κιόλας κατά τι.

Μπορείτε να ακούσετε την "Symphony In C Major" του Paul Dukas στο άνω βίντεο με τον Pascal Tortelier να διευθύνει την Φιλαρμονική Ορχήστρα του BBC.

Στα δύο κάτω βίντεο επίσης, μπορείτε να ακούσετε άλλο ένα αριστούργημα, την Τρίτη Συμφωνία του Albert Roussel (1869-1937) με τον Neeme Järvi να διευθύνει την Detroit Symphony Orchestra.

Η μουσική του Albert Roussel θα έλεγα ότι μου αρέσει πολύ· ο όψιμος νεοκλασσικισμός του καίτοι απέχει σε κάποιο βαθμό από το να χαρακτηριστεί τυπικά "γαλλικός", τόσο από ορχηστρική άποψη όσο και σε εσωτερική δομή, εν τούτοις παραμένει γαλλικός με ένα τρόπο πλήρως ιδιοσυγκρασιακό.
Ακόμα και αν αφαιρούσαμε τις καθαρά γαλλικές, ιμπρεσσιονιστικές επιρροές από τον Debussy (που σε αυτήν την Τρίτη Συμφωνία που εγράφη κατά τα έτη 1929-1930, έχουν μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό και αφού ήδη δηλώσαν την παρουσία τους στην Πρώτη και την αριστουργηματική Δεύτερη Συμφωνία του συνθέτη), το αποτέλεσμα και πάλι θα παρέπεμπε σαφώς σε έναν συμφωνικό ήχο που αν και κατά τόπους "βαρύς" στις συγχορδίες, εν τούτοις παραμένει πάντοτε "πτητικός" με καθαρά γαλλικό τρόπο.

.

.