Sunday, May 6, 2012

KARLHEINZ STOCKHAUSEN: Michaels Reise um die Erde (Donnerstag aus LICHT)



Η μνημειώδης όπερα του Karlheinz Stockhausen "Licht" (που διαρκεί συνολικά 29 ώρες) συνιστά στην ουσία ένα κύκλο επτά οπερών που αντιστοιχούν στις επτά ημέρες της εβδομάδας. Ωστόσο, σύμφωνα με τις προθέσεις του δημιουργού της, η όπερα δεν έχει αρχή και τέλος αλλά δομείται στο μοντέλο μιας "αιώνιας σπείρας" που προκύπτει από το άπειρο και προωθείται ξανά σε αυτό συνεχίζοντας την ατέρμονη πορεία της.

Το όλο έργο μπορεί να εκληφθεί ως μια αλληγορία και αναπαράσταση με μουσικά και θεατρικά μέσα ενός "υπεραισθητού" νοήματος και σκοπού της Ιστορίας και του Πολιτισμού, έτσι όπως φανερώνονται μέσα από την δράση των τριών χαρακτήρων της όπερας, ήτοι του Μιχαήλ, της Εύας και του Λούσιφερ και μέσα από τις ηχητικές-παραστατικές-φαινομενολογικές αναφορές και παραπομπές τόσο στην χριστιανική όσο και στην βεδική θρησκεία. Ακόμα, σημαντική πηγή έμπνευσης και εννοιoλογικής δόμησης για το έργο υπήρξε το αποκρυφιστικό κείμενο του Urantia Book του οποίου η συγγραφή πιθανολογείται μεταξύ των ετών 1924 και 1955 στο Chicago του Illinois από άγνωστο συγγραφέα ή συγγραφείς.

Στο "Ταξίδι του Μιχαήλ Γύρω Από την Γη" (που συνιστά την δεύτερη πράξη της όπερας και αντιστοιχεί στην "Πέμπτη" ημέρα της εβδομάδας -Donnerstag aus Licht) διακρίνονται επτά σταθμοί οι οποίοι και καθορίζουν αναλόγως την ηχητική της ορχήστρας: Γερμανία, Νέα Υόρκη, Ιαπωνία, Μπαλί, Ινδία, Κεντρική Αφρική και Ιερουσαλήμ.

Στο βίντεο άνω μπορείτε να παρακολουθήσετε την εν λόγω δεύτερη πράξη της "Πέμπτης" από το "Licht" σε παράσταση στην Κολωνία.
Το σύνολο MusikFabrik διευθύνει o Peter Rundel, ενώ τον ρόλο του Μιχαήλ στην τρομπέττα αναλαμβάνει ο Marco Blauuw.